Εφημερίδα Τοπικός Ορίζοντας: Στη Βουλή οι τουριστικές εγκαταστάσεις της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με παρέμβαση του Θόδωρου Καράογλου

Εφημερίδα Τοπικός Ορίζοντας: Στη Βουλή οι τουριστικές εγκαταστάσεις της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με παρέμβαση του Θόδωρου Καράογλου

http://www.orizontasnews.gr/2012/02/blog-post_5898 

Δημοσίευμα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ένας χρόνος σχεδόν κοντεύει να περάσει από τη στιγμή που η εφημερίδα «Τοπικός Ορίζοντας» ανέδειξε το θέμα της εγκατάλειψης των τουριστικών υποδομών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2011. Ένας χρόνος ακόμα που έρχεται να προστεθεί στα πολλά χρόνια εγκατάλειψης και φθοράς των τουριστικών εγκαταστάσεων, που άλλοτε αποτελούσαν το κόσμημα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βορείου Ελλάδος, ως πόλος έλξης τουριστών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια.
Σήμερα, εν έτει 2012 και τη στιγμή που η χώρα βιώνει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της, η Βόρεια Ελλάδα πλήττεται από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας, καθημερινά εκατοντάδες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, η πολιτεία αφήνει ανεκμετάλλευτους μικρούς πνεύμονες πρασίνου και ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης της χώρας. Της τουριστικής ανάπτυξης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, της αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής της χώρας. Ωστόσο, στην Ελλάδα που σήμερα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αναδιαμορφώσει την εικόνα της στο εξωτερικό και να προσελκύσει επισκέπτες, τα «βαριά χαρτιά της» δυστυχώς τα αφήνει ανεκμετάλλευτα.
Δυστυχώς, λίγους μήνες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι για τις τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Και ενώ η περιοχή έχει βυθιστεί στην ύφεση και την ανεργία και χρειάζεται απεγνωσμένα πόρους εσόδων, θέσεις εργασίας, προοπτικές ανάπτυξης, οι τουριστικές εγκαταστάσεις ρημάζουν αναξιοποίητες και το αδιέξοδο βαθαίνει και εδραιώνεται.
Στο οδοιπορικό του «Τοπικού Ορίζοντα» η εικόνα που συναντά κανείς είναι εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Οι εγκαταστάσεις ρημάζουν με το πέρασμα του χρόνου και έχουν μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης περιθωριακών και ναρκομανών, καθώς η φύλαξή τους είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη.
Το κάμπινγκ της Επανομής, που συγκέντρωνε τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια, το κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Αγία Τριάδα, οι παιδικές εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ στην Αγία Τριάδα, οι κατασκηνώσεις της Πρόνοιας στη Νέα Μηχανιώνα βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των λεηλασιών. Κάθε μέρα που περνά επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής που παρουσιάζουν οι άλλοτε φημισμένες τουριστικές εγκαταστάσεις που έσφυζαν από κόσμο.
Το θέμα που αναδείξαμε μέσα από το ρεπορτάζ ευαισθητοποίησε τον βουλευτή της ΝΔ στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θόδωρο Καράογλου, που γνωρίζει καλά την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και φυσικά τις άλλοτε ακμάζουσες τουριστικές εγκαταστάσεις και το έθεσε στη Βουλή.
Ο κ. Καράογλου σε ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 21699/24.08.2011 «Πλήρης εγκατάλειψη των τουριστικών υποδομών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη», που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εξωτερικών αρμοδιότητας των οποίων είναι οι τουριστικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ζητά να πληροφορηθεί αναλυτικά σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τουριστικές υποδομές και να μην καταστρέφονται αναξιοποίητες.
Τα αρμόδια Υπουργεία απάντησαν εγγράφως στο αίτημα του κ. Καράογλου όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Με τη σειρά του ο βουλευτής της Β' Περιφ. Θεσσαλονίκης τις κοινοποίησε άμεσα τόσο στο Δήμο Θερμαϊκού, στα Τοπικά Συμβούλια Αγ. Τριάδας και Επανομής του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και στην εφημερίδα μας «Τοπικός Ορίζοντας» που ανέδειξε το θέμα, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση των αρμοδίων, ώστε με τη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων πληροφοριών να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης των τουριστικών εγκαταστάσεων, των προβλημάτων, της θέσης και των ενεργειών που έχουν ή δεν έχουν γίνει από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, με γνώμονα πάντα την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και την ανάδειξη πάλι της τοπικής ομορφιάς μέσω των τουριστικών υποδομών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά στις εγκαταστάσεις της Παιδικής Κατασκήνωσης «Αγ. Τριάδα» το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει σε έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 116169/05.01.2012 ότι: «η κατασκήνωση λειτούργησε στα πλαίσια του κρατικού κατασκηνωτικού προγράμματος αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έως και το έτος 2007. Για την επισκευή των υφιστάμενων υποδομών της κατασκήνωσης έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο "Επισκευή, βελτίωση, συντήρηση εγκαταστάσεων στην κατασκήνωση Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης", συνολικού προϋπολογισμού 525.000,00 €.
Το έτος 2008, μετά από Πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της κατασκήνωσης και προκειμένου να ολοκληρωθούν εργασίες αποκατάστασης αποφασίσθηκε η αναστολή λειτουργίας της.
Το Υπουργείο μας (Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) μετά την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και την περαίωση των εργασιών, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και τη συνέχιση λειτουργίας της κατασκήνωσης».
Φαίνεται, λοιπόν, πως το αρμόδιο Υπουργείο παραθέτει στοιχεία μίας εικονικής πραγματικότητας και όχι της υφιστάμενης πραγματικότητας με την οποία είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι της περιοχής. Στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε ο Τοπικός Ορίζοντας, διαπιστώθηκαν κάποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης στο κάμπινγκ, οι οποίες όμως ήταν μεμονωμένες και δυστυχώς μάταιες, διότι δεν πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και περαιτέρω συντήρησης και φύλαξης του χώρου, με αποτέλεσμα σήμερα το κάμπινγκ να δεσπόζει και πάλι εγκαταλελειμμένο, λεηλατημένο και να αδυνατεί να λειτουργήσει και να φιλοξενήσει κάτω από ασφαλείς συνθήκες παιδιά.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με έγγραφό του με Αριθμό Πρωτοκόλλου ΥΠ.ΠΟ.Τ./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./1760 παραπέμπει την υπόθεση στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα: «η τουριστική ακίνητη περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται η ΕΤΑ είναι καταγεγραμμένη και αποτυπωμένη σε σχέδια, ενώ την περίοδο 2000-2003 αξιολογήθηκε τεχνικά, νομικά, οικονομικά και ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησής της, από διεθνές σχήμα χρηματοοικονομικού συμβούλου και εξειδικευμένων συμβούλων (τεχνικών, νομικών και αποτίμησης) και καταγράφηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσής τους».
Σε ό,τι αφορά στις εγκαταστάσεις "Ακτή-Κάμπινγκ Αγ. Τριάδας" που έχουν να λειτουργήσουν από περισσότερο από 15 χρόνια «σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΤΑ Α.Ε. η εκκίνηση του Διαγωνισμού αξιοποίησης του ακινήτου "Ακτή-Κάμπινγκ Αγ. Τριάδας" έχει προγραμματισθεί για το Β' εξάμηνο του 11 και ήδη δρομολογείται για το ερχόμενο τρίμηνο», ενώ τα μόνα στοιχεία που παραθέτει η ΕΤΑ Α.Ε. στο Υπουργείο είναι τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του.
Παρόμοια απόκλιση πληροφοριών διαφαίνεται και στην περίπτωση του κάμπινγκ της Επανομής το οποίο μεσουρανούσε πριν από είκοσι χρόνια και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κάμπινγκ στα Βαλκάνια προσελκύοντας πολλούς τουρίστες, αποφέροντας έσοδα στην περιοχή και προσφέροντας πολλές δουλειές στους ντόπιους κατοίκους.
Ακόμα και στην περίπτωση του κάμπινγκ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή, πολλαπλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται, γιατί οι κατασκηνώσεις το καλοκαίρι του 2011 παρέμειναν για δεύτερη χρονιά κλειστές, ενώ κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν ούτε κατά τη φετινή τουριστική σαιζόν. Παρόλο που είναι το μοναδικό κάμπινγκ οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται σε καλή κατάσταση, διαθέτει δύο μόνιμους υπάλληλους φύλακες που φροντίζουν για την ασφάλεια του χώρου, και παρόλα αυτά το κάμπινγκ παραμένει κλειστό για τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι στόχοι λειτουργίας του κάμπινγκ, λοιπόν, για τη διατήρηση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με την Ελλάδα και την πολιτιστική τους ταυτότητα και κληρονομιά πέφτουν στο κενό. Το Υπουργείο με έγγραφό του με Αριθμό Πρωτοκόλλου 21/634/ΑΣ 48802ΔΙΣ, για ακόμη μία φορά περιορίζεται στην εξωτερική περιγραφή του χώρου, χωρίς να παραθέτει σχέδιο ή προγραμματισμό λειτουργίας της κατασκήνωσης.
Το πρώτο βήμα έγινε και μετά το εκτενές επιτόπιο ρεπορτάζ του Τοπικού Ορίζοντα, το θέμα κοινοποιήθηκε και επισήμως στους αρμόδιους φορείς μέσω της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου στα αρμόδια Υπουργεία. Μέσω των απαντήσεων των υπουργείων γίνεται σαφές το κενό που υπάρχει μεταξύ της θλιβερής πραγματικότητας των τουριστικών εγκαταστάσεων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και της εικονικής πραγματικότητας των υπουργείων της Αθήνας.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Καράογλου που αναγνώρισε το πρόβλημα και την ανάγκη αναβίωσης και επαναλειτουργίας των τουριστικών εγκαταστάσεων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στάθηκε δίπλα μας στην προσπάθειά μας αυτή να βγει μία άκρη. 
Η αρχή έγινε και τώρα που έχουμε συγκεκριμένα και επίσημα στοιχεία από τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς μπορούμε να συνεχίσουμε πιο συγκεκριμένα και με επιχειρήματα τον αγώνα μας για την αποκατάσταση των τουριστικών εγκαταστάσεων της περιοχής μας και την ανάπτυξη στον τόπο μας.